Ethias Pension Fund

Een aangepaste, efficiënte en professionele oplossing voor de financiering van de pensioenen van uw personeelsleden

Ethias Pension Fund is een organisme voor de financiering van pensioenen (OFP), opgericht door Ethias nv.
Het is belast met het administratief en financieel beheer van de pensioenen: van de samenstelling van het pensioendossier tot de afwikkeling van de pensioenen, met inbegrip van de uitbetalingen waarin de wet en het pensioenreglement voorzien.
 

Ethias Pension Fund Fund heeft specifieke eigenschappen in België:

Multiwerkgevers
Mogelijkheid voor elke werkgever om toe te treden tot het fonds
Gemengde activiteit
Het OFP beheert de wettelijke pensioenen van de eerste pijler en/of de aanvullende pensioenen van de tweede pijler

Wie kan zich aansluiten bij Ethias Pension Fund?

Elke bestaande privé of publieke werkgever of elk bestaand mono-werkgeversfonds.

De voordelen van een multi-werkgeversstructuur

 • Vereenvoudigd beheer van het (de) pensioenplan(en).
 • Volledige transparantie.
 • Kostenoptimalisatie en kostensolidariteit: Compliance, Interne Audit, Boekhouding, Juridisch Toezicht, Risk Management, Externe Audit, enz.
 • Aangepast beheer in functie van de verschillende pensioenpijlers.
 • Opvolging van de aanbevelingen en circulaires van de FSMA, een analyse van het juridisch kader en uitwisselingen met de toezichtautoriteit.

Een mono-werkgeversfonds dat zich aansluit bij een multi-werkgeversstructuur behoudt zijn beslissingsautonomie dankzij een flexibele en participatieve aanpak.

Een professionele aanpak op alle gebieden

Ethias Pension Fund schakelt specialisten in voor het beheer van de pensioenplannen.

Zij zijn verantwoordelijk voor:

 

 • Het administratief beheer: afwikkeling van de pensioenen, berekening van de verworven rechten en uitkeringen, uitgifte van brieven, overzicht van de pensioenrechten, oproep tot bijdrage, beheer van de overlijdensdekking, enz.
 • Het wettelijk beheer: de aangiftes en betalingen voor de aangesloten ondernemingen (sociale en fiscale afhoudingen, RIZIV-bijdragen, solidariteitsbijdragen, bedrijfsvoorheffing, aangiftes Sigedis, enz.)
 • Het financieel beheer van de activa die verband houden met de pensioentoezegging met inbegrip van:
   
  • Begeleiding bij de keuze van de vermogensbeheerder;
  • Het beheer van het passief van de pensioenverplichting: berekening van de technische voorzieningen, continuïteitstests, enz.;
  • De technische en financiële omkadering voor de opmaak van de financieringsplannen, de beleggingsstrategie, de ALM-opvolging, enz.;
  • De periodieke reportings op maat voor de aangesloten ondernemingen.
 • De opvolging van de governance: Interne Audit, Compliance, Externe Audit, Corporate Governance, Risk Management... Ze zetten een permanent juridisch toezicht op om te anticiperen op ontwikkelingen in de wet- en regelgeving.

De troeven van Ethias Pension Fund

Ethias Pension Fund biedt een aangepaste, efficiënte en professionele oplossing aan voor alle werkgevers die op zoek zijn naar de financiering van het wettelijk en/of aanvullend pensioen van hun personeelsleden.

Sterke expertise
Ethias Pension Fund is opgericht door Ethias nv, sinds 100 jaar een erkend en belangrijk speler op het vlak van pensioenen, en kan bogen op een sterke expertise in het beheer van de pensioenstelsels dankzij professionals die de juridische ontwikkelingen op de voet volgen.
Flexibiliteit

Ethias Pension Fund kan verschillende types pensioenstelsels beheren (vaste bijdragen, vaste uitkeringen, cash balance) via een standaardoplossing (beheer in het kader van een Main Fund) of een oplossing op maat (beheer in het kader van een afzonderlijk vermogen).

Veiligheid
Elke aangesloten onderneming heeft haar eigen compartiment. Er is dus een volledige afbakening op het niveau van de toezeggingen en geen enkele solidariteit tussen de aangesloten ondernemingen.

De organisatie

Ethias Pension Fund is georganiseerd rond een functionele en transparante architectuur en wordt beheerd door de algemene vergadering, de raad van bestuur, het management comité, het financieel comité en controleorganen (Interne Audit, Compliance Officer, Risk Manager, Actuariële Functie, erkend commissaris). Deze structuur garandeert een optimaal beheer van Ethias Pension Fund.

 

Specialisten ten dienste van uw pensioenplannen

Juridisch Toezicht
Corporate Governance
Compliance Officer
Actuariële Functie
Interne Audit
Externe Audit
Risk Manager
Boekhouding
Actuarieel Advies
Beheercomités

De werkgever heeft de mogelijkheid om zijn eigen operationele organen op te richten om het beheer van zijn pensioenplan(nen) te behouden.

Interesse in Ethias Pension Fund?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!

Wij stellen ons fonds graag aan u voor.

Ethias Pension Fund OFP

rue des Croisiers 24 4000 Liège

ethiaspensionfund@ethias.be

Instelling voor bedrijfspensioenvoorziening op 30/05/2017 door de FSMA toegelaten onder het nummer 50621.

 • BCE : 644.695.949
 • IBAN : BE21 0689 3116 8503
 • BIC : GKCCBEBB

 

Deze website maakt gebruik van essentiële en functionele cookies. Ze zijn nodig voor het goed functioneren van de website en kunnen niet worden geweigerd.
Lees er meer over in ons cookiebeleid.

Ok, ik begrijp het